Minulla on ollut vuosien aikana mahtavia ja mukavia piano-oppilaita.
Heidän kanssaan on koettu koskettavia hetkiä ja painiskeltu monenlaisten pianon soittamiseen liittyvien haasteiden kanssa pianotunneilla.
Tässä joitakin asiakaskokemuksia pianonsoiton opetuksesta ja pianotunneilta, tarinoita ja palautteita matkan varrelta.

Mukavia muistoja!


Asiakaskokemuksia tutustumistunneista

“Ensin juttelin open kanssa siitä mitä osaan soittaa. Sitten näytin pianolla omat juttuni. Ope näytti kahdella kädellä soittamista ja sitten kokeilin itsekin. Ensimmäisellä tunnilla harjoiteltiin Hyönteispolkkaa, Surullista satua ja Kiinalaista satua. Näistä helpointa oli Surullinen satu. Opin soittamaan kahdella kädellä. Sain oman soittovihkon ja open kirjoittamia ohjeita. Soittelimme vuoron perään ja jos tuli virhe, koitin vaan uudestaan. Ope otti videolle minulle soittoläksyn ja katson siitä mallia kotona. Lopuksi ope sanoi minulle, että jos tykkäsit, voit tulla uudestaankin. Aion mennä!”

Sisu, 9-v

Mariian, 27-v, videopalaute

Asiakaskokemuksia pianotuntipaketeista

”Tiina, et kyllä voi ymmärtää kuinka iso ilo sinun ohjaamat pianotunnit ovat koko meidän
perheelle. Tytär on toipumassa uupumuksesta ja nauttii soitosta niin paljon! Se tekee hänelle todella hyvää. Opetat ammattitaidolla ja tytär oppii nopeasti. Meillä soi piano. Kiitos. ”


18-vuotiaan piano-oppilaan äiti

“Pakko vielä laittaa viestiä ja kiittää tämän päivän tunnista. Jäi tosi hyvä fiilis tunnin
jälkeen. Kiitos, kun olet niin ymmärtäväinen ja kärsivällinen, vaikka meinaan turhautua.”


Veera, 30-v

”Inkeri tykkää sinusta ja opetustavastasi tosi paljon, se on iso ilo meillekin.”

12-vuotiaan piano-oppilaan äiti


“Ei oo pitkään aikaa tullut tällaisia ilon purskahduksia.
Kyllä nää pianotunnit tekee hyvää.”

Jukka, 62-v


“Aloitin pianonsoiton harrastamisen, kun olin 4,5 -vuotias. Pyysin äidiltä sinnikkäästi, että pääsisin pianotunneille, ja niinpä äiti etsi minulle piano-opettajan, Tiina Mattilan.

Olen nyt harrastanut pianonsoittoa Tiinan oppilaana kohta viisi vuotta ja jatkan edelleen. Tiina on mukava ja taitava opettaja ja kannustaa minua aina. Saan edetä omaan tahtiini, ja olen Tiinan kanssa opiskellut monipuolisesti vapaata säestystä, klassista pianonsoittoa ja musiikin teoriaa. Minulle on tärkeää, että saan opiskella pianotunneilla niitä kaikkia kolmea osa-aluetta, koska haluan kehittyä taitavaksi niissä kaikissa.


Minä tykkään soittaa sekä klassista pianoa että vapaata säestystä. Tykkään myös improvisaatioharjoituksista, joita teemme välillä Tiinan kanssa. Osaan soittaa ja laulaa yhtä aikaa ja nautin siitä paljon. 4-vuotiaasta lähtien minulle on ollut tärkeää, että saan myös pianotunneilla laulaa samalla, kun soitan kappaleita, joissa on sanat. Joskus olemme yhdessä Tiinan kanssa keksineet joihinkin kappaleisiin varta vasten sanat, jotta olen päässyt laulamaan niitä.


Olen saanut soittaa pianoa myös päiväkodissa ja koulussa. Se on ollut jännittävää ja ihanaa! Päiväkodin joulujuhlassa 5-vuotiaana lauloin ja soitin kahdella kädellä säestäen ‘Joulupuu on rakennettu’ niin, että ensin esiinnyin yksin ja sitten säestin, kun lauloimme kaikki yhdessä. Se oli minun ensimmäinen esiintymiseni yleisön edessä. Se ei sujunut ihan niin hyvin kuin kotona ja pianotunnilla (varmaan jännityksestä johtuen), mutta sinnikkäästi jatkoin loppuun asti. Siitä jäi minulle hyvä mieli ja mukava kokemus. Minusta tuntui, että olin ollut rohkea.


Myös koulussa olen saanut soittaa pianoa ja laulaa. Kohokohta tähän mennessä on ollut se, kun 8-vuotiaana sain koulun joulujuhlassa säestää pianolla oman luokkani lauluesitystä. Sen jälkeen moni kehui minua ja se tuntui kivalta. Minulle tuli kiitollinen olo siitä, että Tiina on niin hyvin opettanut minua pianotunneilla, ja hyvä mieli siitä, että olen ahkerasti harjoitellut pianoläksyjäni.


Jos haluaa kehittyä pianonsoitossa, on pianotuntien lisäksi tärkeää harjoitella myös kotona. Yleensä harjoittelu on mukavaa, mutta joskus uuden kappaleen ensimmäinen harjoituskerta vaatii paljon sinnikkyyttä ja työtä. Mutta kun kappaleen vihdoin osaa hyvin, on tunne mahtava!”


Sini, 9-v

piano-oppilas tekee vedä nuottiviivat-tehtävää pianotunnilla


Kokemuksia pianon soiton opettelusta vanhemmalla iällä.

Olen 64 vuotias mies. En ole enää työelämässä.


50 vuotta sitten soitin kansalaisopistossa pari vuotta, mutta sen jälkeen en ole soittanut pianoa. Nuorena harjoittelua haittasi, että meillä ei ollut pianoa vaan huonot urut. Sovin opettajan kanssa, että sain soittaa ensimmäisenä. Tulin hyvissä ajoin paikalle ennen opetusta, ja sain harjoitella pianon soittoa vähän aikaa yksin. Opetus kesti muistaakseni 15 minuuttia.

Nyt kun minulla on aikaa päätin syksyllä 2022 aloittaa uudelleen pianon soiton. Olen kyllä vuosien aikana soittanut uruilla soinnuttaen yksinkertaisia pop kappaleita sillä vähäisellä taidolla, mikä minulla oli mutta valitettavasti vuosien aikana olin kehittänyt huonoja soittotapoja, joita opettaja joutui aluksi kitkemään pois.”

Lue lisää Kaukon kokemuksista täältä…

Kauko, 64-v


Arjan, 58-v, tarina


Jeminan, 19-v, tarina


Miian, 25-v, videopalaute


Ursulan, 63-v, videopalaute

Asiakaskokemuksia etäpianotunneista

”Sun tyyli ja tapa on olleet hyviä. Opetuksesi toimii yllättävän hyvin etänä. Mun soittoon on tullut erilainen tatsi; se alkaa kuulostamaan musiikilta, sanoo mies. Olen oppinut valtavasti uutta ja vain 5 tunnin aikana! Läksyvideoiden lähetys on ollut huippua, kun ne on ollut niin räätälöityjä, juuri minulle tehtyjä. Ihan mahtavaa! Yksilöllinen opetuksesi ja yksilön huomioiminen toimii erinomaisesti.”

Leea-Mari, 56-v

”Läksyvideot on tosi hyviä, kun pääsee näkemään miten sä soitat ja mitä koskettimia painat. Kun näkee, miten musiikki etenee, niin on helpompi oppia.”


Arja, 51-v

”Mulla on ollut vain kaksi pianotuntia ja osaan soittaa jo Tulkoon joulu -laulun!”

Helena, 56-v

“Kiitos hirveesti näistä tunneista, ja palaan ehdottomasti tunneille, jos joskus lähden vaikka matkustelemaan tai huomaankin, että ei niistä lähitunneista täällä kotipaikkakunnalla niin hyötyä sitten olekaan tai jos opetus siellä on ihan kökköä. Oot ollut ehkä miun paras piano-ope ikinä! Ihan oikeesti.”

Suvi, 30-v

Arjan, 51-v, videopalaute

Pirre, 54-v, videopalaute

Asiakaskokemuksia verkkokursseista

”Ensimmäinen verkkokurssi on erittäin hyvä. Jos minä olen oikealla pianotunnilla, niin asiat menevät helposti “ohi”, voin pohtia muita asioita ja opetus jää sekä oma opiskelu jää vähemmälle. Olen katsellut monta kertaa kurssilla olevia videoita ja olen jo hyvin päässyt “kärryille perusasioista”. Toisto on minun oppimisessa hyvä, koska olen myös “laiska”

Jarkko, 67-V

”Pidän paljon eri osioista. Niissä edetään rauhallisesti ja hyvällä opastuksella. Tykkään dvd opetuksesta. Ohjeet on selkeitä ja tarpeeksi yksinkertaisia tällaiselle pystymetsästä tulleelle aloittelijalle. Olen jo saanut monta oivallusta nuottien maailmasta.”

Eija, 66-v

”Kurssi on kattava kokonaisuus, joka rohkaisee lähtemään eteenpäin löytöretkelle musiikin maailmaan. Itselleni ei ollut tullut mieleenikään kokeilla korvakuulolla soittamista. Ja sinä lähdit juuri siitä liikkeelle pianonsoittotapoja opettaessasi. Olit niin innostava, että päätin tehdä harjoitukset ja kokeilla korvakuulolla soittamista. Yllätyin, onnistuin, ja siitä tuli oikein hyvä mieli. Kannustit myös improvisoimaan, kokeilin ja jatkan kokeiluja. Erinomaista, että korvakuulolta soittaminen ja improvisointi tulivat ensin ja vasta sitten nuoteista soittaminen.

Kun vuosia, vuosia, sitten opettelin pianonsoiton perustaitoja, niin silloin keskityttiin vain nuoteista soittamiseen. Haaveissani on pitkään ollut oppia soittamaan sointumerkeistä. Päätin kokeilla sitä ja etsin netistä apua siihen. Sinun YouTube-kanavasi ja tämä verkkokurssi ovat antaneet parhaimmat eväät siihen, miten opetella sointumerkeistä soittamista. Sointukäännökset olivat todellinen ahaa-elämys!

Kiitos, että olet sisällyttänyt kurssiin paljon monipuolisia harjoituksia. Ohjeita ja vinkkejäsi noudattamalla ”musiikin aakkosiin” pääsee hyvin sisään.

Olet loistava opettaja. Iloinen ja hymyilevä olemuksesi sekä kannustava ja rohkaiseva asenteesi luo luottamuksellisen ilmapiirin. Valat hienolla tavalla uskoa verkkokurssilaiseen ja luotat hänen mahdollisuuksiinsa kehittyä. Oman kokemukseni perusteella suosittelen lämpimästi tätä verkkokurssia. Lähde rohkeasti oppimaan ja kokeilemaan. Tulet yllättymään positiivisesti ja löytämään itsestäsi uusia, ehkä vähän piilossakin olleita, kykyjä.

Ajattelin, että jatkan jokin aikaa muutamien verkkokurssin harjoitusten tekemistä. Sen jälkeen olen kiinnostunut kokeilemaan pianonsoiton etäopiskelua esimerkiksi sillä paketilla, jota ehdotit. Toivotan Sinulle menestystä ja kaikkea hyvää verkkokurssin lanseeraukseen.”

Leea-Mari, 56-v

pianon koskettimet

Itselläni on motivaatiota, intoa ja nyt myös tavoitteitakin. Ainakin videoissa, joita katsoin, niin osaat innostaa…

…nyt kohta kuukausi takana (toki yhden viikon tauko tuli välissä pidettyä) ja verkkokurssissa olen päässyt eteenpäin. Ja aivan mieletöntä, että neljä kappaletta (Jaakko kulta, Pienen pieni veturi, Hämä-hämähäkki sekä tuiki tuiki tähtönen) ovat päässä, toki yhdellä kädellä. Vasen odottaa vuoroaan.

Eilen oli pikkaisen sellainen innostuneen pikku poikamainen fiilis ja sen kyllä huomasi kotona kaikki.

…meidän 8v poitsukin opetteli tuiki tuiki tähtösen tässä ohi mennen. Toki meinasi mennä yksi sormi järjestelmällä, mutta opastin, että kaikki sormet mukaan. Ja 5v poitsu tietää sormien numerot.


En tiedä, mutta tällä hetkellä sellainen oppimisen riemu saattaa paistaa? Vaikka välillä onki sellaista oppimisen tuskaakin. 🙂 Tästä tulee ehkä sellaista insinöörimäistä taidetta?

…tästä voi nauttia koko perhe, kun isä harjoittelee…:) Ja oppia voi koko loppuelämän ajan.

Paras hetki aloittaa olisi ollut jo vuosia sitten, toiseksi paras se on nyt, kun aloitin, mutta ilman videoitasi, en olisi kyllä tähän tuntemattomaan tulevaan matkaan / hetkeen välttämättä olisi osannut tarttua. Eikä mennyttä kannata murehtia, katse kohti eteenpäin tavoitetta. 🙂


...jotenkin viesteistäsi (ja videoistasi) paistaa sellainen opettaja, jota uskon tarvitsevani (kannustava, sopivasti haastava, etenkin innostava).

..miten edetään etätuntien kanssa. Näitä tulen varmasti tarvitsemaan. Otan neuvot ja opit vastaan.

Mutta palataan ja kiitoksia aivan mahtavasta kurssista, jota tähän asti olen jo ehtinyt mennä eteenpäin.”


Kai, 40-v

pianonsoiton opetuksessa soitettava pianonuotti

”Tiina Mattilan verkkokurssissa on otettu huomioon pienimmätkin yksityiskohdat. Aloitteleva pianonsoittaja tai sellaisen vanhempi saa kurssilta taatusti kaikki tarvitsemansa tiedon soittimen hankkimisesta, oikeiden soittoasentojen kautta soittamisen tekniikkaan. Erilaiset oppijatkin on huomioitu; kurssin tehtävänannot löytyvät niin kirjoitetussa muodossa pdf-tiedostoina kuin videoina tai äänitteinäkin. Opetus on todella selkeää ja ymmärrettävää ikään tai aiempaan musiikilliseen taustaan katsomatta kenelle tahansa pianon soitosta kiinnostuneelle henkilölle.

Oli myös hienoa havaita, että Tiina lähestyy opetuksessaan soittamista eri näkökulmista. Kurssilla oppii niin korvakuulolta kuin nuoteistakin soittamista sekä improvisoinnin ihanuutta. Tiina kannustaa oppilaitaan heittäytymään ja jättäytymään musiikin kuljetettaviksi. Ryppyotsaisuus on tekemisestä kaukana, mutta kaikki tärkeät asiat tulevat opituksi. Erityisesti mieltäni lämmitti lähes heti alkuun sisällytetty improvisaatiotehtävä. Tehtävän kautta aloittelijakin pääsee heti tekemään musiikkia, saa onnistumisen kokemuksia ja näkee vilauksen siitä, mitä soittamisen opettelu voi tuoda tullessaan. Tämä jo heti alkumetreillä kannustaa varmasti jatkamaan soittoharrastusta.

En itse ole mikään videoiden pohjalta opiskelija vaan kaipaan yleensä aina ainakin alkuun ”oikean ihmisen opetusta”. Tiina Mattila pystyy kuitenkin luomaan kontaktin myös verkon välityksellä. Kurssi on niin yksityiskohtainen – tarttumatta kuitenkaan lillukanvarsiin – että tunsin koko ajan olevani hyvissä käsissä ja ammattilaisen ohjauksessa ja löysin kaikkiin kysymyksiini helposti vastaukset. Tiina kiinnittää opetuksessaan huomiota etenemisen kannalta oikeisiin asioihin, muttei tapa aloittelevan soittajan innostusta liian teoreettisella lähestymisellä. Haasteellisuus oli aloittelijalle juuri sopivalla tasolla ja lähestymistavat soittamiseen monipuoliset. Tiinan innostava, kannustava ja lämmin persoona tekee verkko-oppimisesta paljon tavallista viihdyttävämpää ja mielenkiinto pysyy yllä tehtäväkokonaisuudesta toiseen. Tiina Mattilan kanssa oppii varmasti ja ilo säilyy koko ajan mukana tekemisessä.

Suosittelisin lämpimästi kenelle tahansa pianon soittamisesta kiinnostuneelle!”

Heidi, 56-v

Palautteita YouTube -kanavalta

Nää sun videot on ihan parhaita!”

Oikein hyvää pianonsoiton opetusta!”

Hyvä pianotunti

Olen oppinut näistä videoista kaikkea ja olen päässyt eteenpäin. Haluan lisää näitä!

“Hyvin opettavaiset, näillä opeilla oppii”

“Ensimmäinen kommentti, oot hyvää piano-opettaja

“Selkeä opetus, kiitos”

“Kiitos, tästä on hyötyä”

Kiitos Tiina. Tänään sain soitettua muutamia lauluja. Soittelin hitaasti molemmilla käsillä. Mahtavaa soittaa.

“Näistä videoista saa hyviä vinkkejä ja motivaatiota!”

“Tästä sai tosi paljo motivaatioo ku oon aina aatellu et oon liian vanha oppimaan.”

Sinulla on miellyttävä kulma lähestyä oppilaitasi, ei käskevä vaan innostusta herättävä.

“Minä haluaisin vain opetella soittamista You tuben kautta, siellä olevien videoidesi avulla pianon soittoa.  Jos voit antaa tilinumerosi , niin laittaisin tilillesi siitä asiallisen korvauksen. Joitakin kappaleita olen harjoitellut soittamaan nuoteista, vaikka vielä tulee virheitä runsaasti. Rukoile, että oppisin paremmin tässä innostavassa pianonsoitossa!”

“Tosi mielenkiintoisesti opetettu ja opin kiitos”

Wow, tosi hyvä.

“Kiitos, olet paras”

“Kiitos opetuksesta, hyvin kerrottu opetus”

“Olet kyllä hyvä, ansaitset vaikka kuinka paljon tilaajia!”

Lisää näitä!”

“Kiitos opeista, Mestari!”

“Selkee ja hyvä neuvo alkuun! Yritän harjoitella”

“Pakko sanoa että tällä kanavalla on ihan mahtavaa kontenttia! Tosi hyvin tuotetut videot ja kiinnostavaa sisältöä! Kiitos siitä :D”